Zijah Sokolović komedijom “Kobajagi, donijela me roda” oduševio publiku u belišćanskom Centru za kulturu

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U petak, 27. listopada 2017.godine, u organizaciji Centra za kulturu Sigmund Romberg u prepunoj dvorani belišćanskog Centra gostovao je jedan od najvećih glumaca današnjice, proslavljeni i neponovljivi Zijah Sokolović s urnebesnom komedijom “Kobajagi, donijela me roda”.

Za predstavu Zijaha Sokolovića, ambasadora dobre volje UNPD-a za toleranciju i nenasilje, tražila se ulaznica više. Svojom fenomenalnom glumačkom izvedbom i nadasve zanimljivim pogledom na fenomen nastanka života oduševio je i do suza nasmijao publiku. Sam autor o predstavi je rekao: “Želio sam nenametljivo, jednostavno i prisno uspostaviti kontakt, dijalog s publikom, animirati je, zabaviti je glumačkim zanatom, da bi gradili formu predstave. Želio sam da isključiva i jedina komponenta fluidne veze gledališta i pozornice bude sam glumac. Da rođenje, nastanak života, u formi predstave bude “kao” prirodno i istinito i razumljivo, s mjerom i ukusom, a ipak bez vulgarizacije, ustezanja i zaplitanja u mutne metafore. Ova neobična forma predstave uz osmijeh na najprirodniji način bi trebala napraviti mali korak prema umjetnosti. Zato je kazalište i i izmišljeno i zato glumci i postoje.”

Predstava “Kobajagi, donijela me roda” premijerno je izvedena 1993. godine u Beču. Na 28. Nacionalnom festivalu malih teatarskih formi u Bugarskoj osvojila je specijalnu nagradu “Stefan Dragostinov”, a Zijah Sokolović Grand Prix međunarodnog žirija za najboljeg glumca festivala. Na 17. festivalu pučkog teatra predstava je po ocjeni stručnog žirija proglašena najboljom predstavom u cjelini, a Nagradom publike predstava je nagrađena “Mostarskom liskom” kao najbolja predstava.

Tekst: Tea Kozina
Foto: Darko Jančikić

Ostavite komentar

Skip to content