Rombergove glazbene večeri

Godine 1970. Upravni odbor Amaterskog kazališta Belišće jednoglasno je prihvatio ideju Dragutina Gibičara, tadašnjeg profesionalnog upravitelja Amaterskog kazališta, o utemeljenju glazbene manifestacije posvećene Sigmundu Rombergu pod nazivom Jesenske muzičke večeri. Već sljedeće godine manifestacija mijenja ime u Rombergove muzičke večeri i pod tim nazivom održava se sve do 1990. godine kada, odlukom Upravnog odbora Amaterskog kazališta, mijenja naziv u Rombergove kulturne večeri. Ideja je bila da se pod tim nazivom objedine glazbene i dramske profesionalne i amaterske večeri, projekcije filmova, izložbe slika i ostale kulturne djelatnosti.

Domovinski rat i teška financijska situacija prekinuli su kontinuitet održavanja manifestacije sve do 1996. godine kada su održane jubilarne 20. Rombergove glazbene večeri.

Rombergove glazbene večeri

Pod tim nazivom, manifestacija se održava i danas. Tiska se plakat i program katalog cijele manifestacije.Na dan početka manifestacije predstavnici Grada, Amaterskog kazališta i Centra za kulturu Sigmund Romberg pale svijeću i polažu cvijeće pred Spomen pločom u Radničkoj ulici, na mjestu gdje se nekada nalazila kuća u kojoj je odrastao.

Maestro, hvala za sve - neka glazba dalje teče

Antun Lulić (1927.-1990.)

Glazbeni program posvećen prvom glazbenom voditelju Amaterskog kazališta Belišće, Antunu Luliću (1927.-1990.), vrsnom glazbeniku koji je svirao klavir, orgulje, harmoniku i sve tamburaške instrumente, vodio prvi zabavni i tamburaški orkestar Amaterskog kazališta i za njih pisao notne aranžmane.

Nositelj programa je glazbena sekcija Kazališta i gostujući glazbenici.

Prvi program u znak sjećanja održan je na desetu godišnjicu njegove smrti, 2000. godine i bez prekida održava se i danas.


Na dan programa predstavnici Grada, Amaterskog kazališta i Centra za kulturu Sigmund Romberg pale svijeću i polažu cvijeće na njegovom grobu na gradskom groblju u Valpovu.

Belišćanski dječji festival Vedrofon - BDF

U želji da se u Belišću ponovno pokrene glazbeni dječji festival i oživi belišćanska tradicija dječje festivalske pjesme, Grad Belišće, Turistička zajednica grada Belišća i Centar za kulturu Sigmund Romberg pokrenuli su, 2014. godine, projekt pod nazivom:

Belišćanski dječji festival Vedrofon.

Festival se održava krajem svibnja u nastavno-sportskoj dvorani OŠ Ivana Kukuljevića Belišće i na njemu sudjeluju dječji zborovi, iz svih krajeva Republike Hrvatske, starosne dobi između 6 i 14 godina.

Središnji Koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine-prijatelji djece ovaj festival proglasio je Naj-akcijom za 2014. godinu.

Belišćanski dječji festival Vedrofon - BDF

Najbolji, na osnovu odluke prosudbene komisije, osvajaju Plaketu Zlatni, Srebrni i Brončani belišćanski listić, a zbor s najboljom novom skladbom osvaja Plaketu Bijeli belišćanski listić.

Memorijal Dragutina Merca-Nunoša i Ivana Nikolnikova-Vanje

Dragutin Merc- Nunoš, Doček Djeda mraza 1963. g.

Da bi odali dužno poštovanje rano preminulom glumcu, komičaru i dugogodišnjem predsjedniku Amaterskog kazališta Belišće, Dragutinu Mercu, članovi Upravnog odbora Kazališta donijeli su 1972. godine odluku o održavanju dramske manifestacije pod nazivom Memorijal Dragutina Merca-Nunoša, na kojoj bi nastupale amaterske kazališne grupe s naše regije i neko profesionalno kazalište.

Nakon smrti još jednog dugogodišnjeg entuzijasta na području kazališne djelatnosti, glumca i redatelja, Ivana Nikolnikova od 1977. godine ova dramska manifestacija ravnopravno nosi i njegovo ime.

Godine 1990., odlukom Upravnog odbora Kazališta, manifestacija je spojena s glazbenom manifestacijom posvećenoj Sigmundu Rombergu, pod zajedničkim nazivom Rombergove kulturne večeri koje su objedinile dramske predstave, glazbene programe, izložbu slika i projekciju filma.

Domovinski rat i teška financijska situacija prekinuli su kontinuitet održavanja ove manifestacije sve do 1996. godine kada je održan 17. memorijal Dragutina Merca-Nunoša i Ivana Nikolnikova-Vanje i traje do današnjih dana. Tiska se plakat i program cijele manifestacije.
Na dan početka manifestacije predstavnici Grada, Amaterskog kazališta i Centra za kulturu Sigmund Romberg pale svijeće i polažu cvijeće na njihovim grobovima na gradskom groblju u Belišću.

Dragutin Merc-Nunoš

Dragutin Merc - Nunoš ( 1924. - 1967. )

Rođen je 1924.g. u Belišću gdje je završio i osnovnu školu. Građansku školu pohađao je u Osijeku, a izučio je zanat strojobravara u Belišću.

Godine 1947. zapošljava se u Belišću u svojoj struci, ali je već 1949.g. postavljen za sindikalnog rukovoditelja i radi kao kulturno prosvjetni referent. Iste godine organizira osnivačku skupštinu RKUD Lazo Radivojević–Putnik i u novoosnovanom društvu vrši funkciju tajnika.

Iz sindikata prelazi u nabavnu službu tadašnjeg Kombinata “Belišće”, igra u belišćanskom nogometnom klubu, te postaje i nogometni sudac. Ali njegova prava ljubav je rad u dramskoj sekciji tadašnjeg RKUD-a.
Na temelju sve kvalitetnijih izvedbi dramske sekcije, a na prijedlog Saveza amaterskih kazališta Hrvatske, RKUD Lazo Radivojević – Putnik prerasta 1957.g. u Amatersko kazalište, a prvi predsjednik Upravnog odbora je upravo Dragutin Merc – Nunoš. I od tada neprekidno se nalazi na rukovodećim funkcijama u Kazalištu.

U svom, gotovo dvadesetogodišnjem, radu na polju kazališne umjetnosti, kao glumac ostvario je niz zapaženih uloga i bilo je dovoljno da se samo pojavi na sceni pa da u gledalištu nastane smijeh. Nezaboravne su njegove glumačke kreacije u predstavama: Tri seoska sveca, Bura, Hura, sinčić, Uzoran muž, Porodica Blo, Draga Ruth, Klupko i mnogim drugim, te muzičkim komedijama Stvaramo reviju, Ti, more i ja i Matematika, ljubav i pjesma. U ovoj posljednjoj, za ulogu školskog podvornika Sebastijana, dobiva pismenu pohvalu ocjenjivačke komisije na republičkom festivalu dramskih amatera Hrvatske u Otočcu.

Ostvario je i niz nastupa kao humorist i voditelj zabavnih večeri Amaterskog kazališta, a kao čovjek, prijatelj, rukovoditelj i glumac bio je cijenjen ne samo u Belišću nego i izvan njega.
Umire 1967.g.

Kako bi njegov lik i doprinos kulturnom životu Belišća ostao u trajnoj uspomeni, Amatersko Kazalište, na petu godišnjicu njegove smrti, 1972. godine započinje s održavanjem dramske manifestacije pod nazivom Memorijal Dragutina Merca – Nunoša.

Ivan Nikolnikov - Vanja ( 1888. - 1975. )

Ivan Nikolnikov - Vanja

Rođen je 1888. godine. Na šumsko radilište u Voćin dolazi 1916. godine, kao ratni zarobljenik iz Rusije gdje je prije rata završio dvije godine likovne akademije, a u vojsci se počeo baviti i glumom.

Njegov likovni talent brzo biva uočen, te je prebačen u Belišće za crtača u direkciju uskotračne slavonsko-podravske željeznice. Sretan spoj likovnog i glumačkog dovodi ga do formiranja Diletantske sekcije 1918. godine.

Piše svoje prvo i jedino dramsko djelo Nesretna sudbina koje je izvedeno 1919. godine u tadašnjem Radničkom domu, u kome igra glavnu ulogu i režira predstavu.

S tom predstavom započinje era dugogodišnjeg plodnog rada kazališnog amaterizma u Belišću, na čelu s Ivanom Nikolnikovim, koji se pojavljuje kao redatelj, scenograf i glumac u svim kasnijim predstavama.

Godine 1954., s komedijom Nedužan zavodnik, proslavlja 35. obljetnicu svog bogatog kazališnog rada, a 1956. godine, s dramom Mećava, definitivno se oprašta od pozornice s kojom je bio neraskidivo vezan blizu 40 godina.

Odajući mu priznanje, na Redovitoj godišnjoj skupštini Amaterskog kazališta 1961. godine, biva izabran za počasnog člana, a 1965. godine za doživotnog počasnog predsjednika Upravnog odbora Amaterskog kazališta.

Umire 1975. godine, a od 1977. godine dramska manifestacija nosi i njegovo ime.

Rad Ivana Nikolnikova, na polju dramskog stvaralaštva, između dva svjetska rata imao je veliki utjecaj na kasniji razvoj dramskog amaterizma kod nas, te ga se s pravom može smatrati pravim utemeljiteljem kazališnog amaterizma u Belišću.

Skip to content