Priča o jednom gradu – “Belišćanski vremeplov”

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U Belišću, 2. svibnja 2018. godine, povodom obilježavanja Dana Grada i 134. godišnjice od osnutka Belišća, premijerno je izveden multimedijski scenski prikaz „Belišćanski vremeplov“.  „Belišćanski vremeplov“ prikazao je prizore iz bogate povijesti Grada, nastanak Belišća prije 134 godine, opstanak i rast industrije, muke, brige i radosti sugrađana od osnutka do današnjih dana.

Ovaj multimedijski projekt u kojemu su sudjelovale gotovo sve udruge, ustanove, klubovi i institucije našeg grada te oko 150 statista, a u organizaciji Grada Belišća, Centra za kulturu Sigmund Romberg i Turističke zajednice grada Belišća, imao je želju i namjeru zaljubiti gledatelje,, po tko zna koji put, u ovo predivno mjesto, u naše Belišće! Nije bilo moguće prikazati sve iz bogate povijesti Belišća u jednoiposatnom programu, no namjera je da se ova predstava prikazuje svake godine, s novim prizorima, s drugim ljudima i događajima.

Svojim dolaskom premijeru su uveličali veleposlanica Izraela Njezina Ekselencija gospođa Zina Kalay Kleitman, veleposlanik Kanade Njegova Ekselencija gospodin Daniel Henry Andrew Maksymiuk, gospođa doktorica Nelly Auerspert, gospodin barun William de Gelsey, članovi, potomci, prijatelji, gosti i suradnici dr. Auersperg i baruna de Gellseya, zamjenik župana gospodin Goran Ivanović, bivši predsjednik Republike Hrvatske gospodin Stjepan Mesić, predstavnici Židovske općine na čelu s tajnikom gospodinom Dragom Khonom te brojne građanke i građani grada Belišća.

Svi prisutni na osobit su način odali počast jednoj obitelji – obitelji Gutmann, bez čijeg vizionarstva, ustrajnosti i upornosti u kasnim godinama 19. stoljeća, ne bi bilo Belišća, niti svega ovoga što danas, njihovom zaslugom baštinimo.

Od prve pilane i radničke stambene kolonije do današnje moderne industrije i suvremenih životnih uvjeta, izmijenilo se nekoliko generacija, kao i društvenih uređenja, ali se nikada nisu izgubile vrijednosti na kojima je izgrađeno Belišće, a koje su sadržane u krilatici plemenitaškog grba Gutmannovih i glase: Labore et perseverantia – rad i ustrajnost.

S neskrivenim ponosom Belišćani cijene one koji su utemeljili naš grad i industriju – generacije obitelji Gutmann, ne zaboravljajući da je ova obitelj osigurala egzistenciju za pretke današnjih Belišćana doseljenih u ovaj dio Slavonije u potrazi za boljim životom.

Upravo njima u čast, kao utemeljiteljima Belišća, ali i brojnim poznatim i manje poznatim pripadnicima svih generacija koje su svojim samoprijegorom gradile i izgrađivale naš grad kroz ovih više od 13 desetljeća, u spomen i poštovanje na sve što učiniše prikazan je premijerno „Belišćanski vremeplov“, priča o jednom gradu, o svim generacijama njegovih stanovnika kao i priča o jednoj obitelji.

Živućim članovima obitelji osnivača i utemeljitelja našega grada, prekrasne i gotovo jedinstvene priče o nerazdvojivosti tvornice i naselja, potrebno je bilo odati priznanje za sav doprinos, za sav trud i pregnuće, za viziju i ostvarenje, za temelj na kojem danas nastavljamo graditi naše drago Belišće. Stoga, uz izražavanje najdubljeg poštovanja i zahvalnosti svim članovima obitelji Gutmann, gospođi  Nelly Auersperg i gospodinu Williamu de Gelseyju, ovom prigodom, na premijeri predstave „Belišćanski vremeplov“ uručeno je najviše javno priznanje grada Belišća Plaketa „Počasni građanin grada Belišća“ obitelji Gutmann.

– Počašćeni smo mogućnošću uručiti Vam priznanje „Počasnog građanina grada Belišća“ obitelji Gutmann i simbolično, upravo u duhu svega izrečenoga, i na tragu onoga kako ništa ovdje ne bijaše osim ledine, rudine, belog listja – Belistja, stablo koje simbolizira ne ono što je bilo, nego ono što je nastalo i što neprekidno raste i razvija se, stablo života, bijelo lišće, s ponosom Belišće, neka Vas uvijek podsjeća na Vaše i naše Belišće, istaknuo je gradonačelnik Dinko Burić prilikom uručivanja javnog priznanja i plakete Počasni građanin grada Belišća“ obitelji Gutmann.

Tekst: Grad Belišće
Foto: Zaim Saljiji, Tin Lacković

Ostavite komentar

Skip to content