Predstavnice Belišća na 18. Savjetovanju koordinatora Akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Središnji koordinacijski odbor Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i Savez društava Naša djeca Hrvatske u utorak, 21. studenog 2017. godine, u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba organizirali su 18. tradicionalno godišnje tematsko Savjetovanje koordinatora Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Grad Belišće predstavljale su predsjednica Društva “Naša djeca” Belišće Ivana Belcar, ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg Silvija Kifer i djelatnica Centra za kulturu Tea Kozina. Savjetovanje je otvorila predsjednica Saveza DND Hrvatske i Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, a sve prisutne pozdravili su i izaslanik predsjednika Vlade RH državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marin Strmota i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Akcija “Gradovi i općine – prijatelji djece” pokrenuta je 1999. godine i ove godine slavi punoljetnost. Impresivna brojka od 67 gradova i općina – prijatelja djece u Hrvatskoj govori da je to hvalevrijedna Akcija kojom se potiču lokalne zajednice na ulaganje u djecu, u njihovo sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme, podršku roditeljima, glas djece kroz njihovo aktivno uključivanje i uvažavanje mišljenja.

Glavna tema u radnom dijelu Savjetovanja bila je u znaku strateškog planiranja za djecu i novog Strateškog plana Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ za period 2018.-2020. koji je predstavila mr.sc. Maja Horvat, direktorica tvrtke MAP Savjetovanja. U drugom bloku radnog dijela bilo je govora o domaćim i međunarodnim aktualnostima. Predstojnica UNICEF-ova Ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić o inkluziji u zajednici kroz dječje stvaralaštvo govorila je na primjeru filmskog Festivala o pravima djece, prof.dr.sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije i voditelj Radne skupine za reviziju metodologije akcije, predstavio je ključna dostignuća Projekta “Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za ostvarivanje prava djeteta”, dok je Sanja Borovčak, voditeljica Radne skupine za izradu kriterija projekta i članica Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije predstavila vizualni identitet za novi projekt “Županije – prijatelji djece”. Na Savjetovanju su se mogli čuti i primjeri dobre prakse koordinatora iz Svetog Križa Začretje, Križevaca i Petrinje.

U svečanom dijelu Savjetovanja proglašene su Naj-akcije za 2017. godinu te imenovani novi gradovi/općine prijatelji djece – Ludbreg, Lepoglava, Lipik, Petrinja i Straćinec.

Grad Belišće grad je prijatelj djece od 2011. godine, a brojnim aktivnostima za djecu i s djecom te posebnom brigom i skrbi ponosno opravdava ovu prestižnu titulu iz godine u godinu.

Tekst: Tea Kozina

Ostavite komentar

Skip to content