Predstava “Srećkovići” za početak 39. memorijala Nunoša i Vanje

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U petak, 5. svibnja 2017. godine, započeo je 39. Memorijal Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje u Centru za kulturu Sigmund Romberg. Memorijal je otvorila zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković, a brojnu publiku pozdravila je i ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg Silvija Kifer.

Prva večer Memorijala, u sklopu kojeg će se predstave izvoditi svakog petka sve do 2. lipnja ove godine, bila je rezervirana za profesionalnu predstavu Teatra Susret iz Splita “Srećkovići”. Predstavu je napisala Kordelija Paladin, redatelj je Robert Raponja, a akademski glumci Duško Modrinić, Draško Zidar, Tatjana Bertok Zupković i Justina Vojaković Fingler izmamili su smijeh i toplu emociju među publikom. U komediji se nižu priče likova koji nisu zadovoljni kartama koje im je život dodijelio pa traže druge i bolje dobitne kombinacije koje će im donijeti sreću. Junaci priče, mladi, stari, pametni ili manje pametni, igrajući razne igre na sreću pokušavaju dostići ono što im u životu nedostaje. Igre na sreću, bilo lutrija, sportska prognoza ili loto, donose nadu jer su u njima svi ravnopravni. Predstava je to koja tjera na razmišljanje, a likovi postaju zabavni i dragi prijatelji.

Godina 2017. u kulturnom životu Belišća ima veliku važnost jer je prije točno 60 godina izgrađen Dom kulture u koji se uselilo ondašnje Radničko kulturno-umjetničko društvo koje je dobilo status amaterskog kazališta. Dvojica entuzijasta koja su tamo radila i boravila, ostavila su ogroman trag u kazališnom amaterizmu Belišća, a ova manifestacija čuva sjećanje na njih i njihov rad. Dragutin Merc Nunoš (1924.-1967.) bio je inicijator osnivanja RKUD-a Lazo Radojević-Putnik, prvi predsjednik današnjeg Ameterskog kazališta i njegov temeljni glumački kadar punih 20 godina. Veliki glumac i komičar koji je ostvario niz zapaženih uloga, bio je cijenjen ne samo u Belišću, nego i izvan njega. Ivan Nikolnikov Vanja (1888.-1975.) bio je osnivač Diletantske sekcije, glumac, redatelj, scenograf, koji je uz pozornicu aktivno bio vezan punih 40 godina, a nakon toga proglašen počasnim doživotnim predsjednikom Upravnog odbora Kazališta. S pravom se može reći kako je utemeljitelj kazališnog amaterizma u Belišću.

Njima u čast, jučer tijekom dana, zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić, ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg Silvija Kifer i predsjednik Amaterskog kazališta Belišće Željko Čorba položili su cvijeće i upalili cvijeće na grobovima ovih belišćanskih velikana.

Program cijelog 39. Memorijala pogledajte OVDJE.

Tekst: Silvija Kifer
Foto. Tin Lacković

Ostavite komentar

Skip to content