“Pendrekmen” u Belišću

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U ponedjeljak, 10. listopada 2016., u organizaciji Centra za kulturu Sigmund Romberg gostovalo je Kazalište BESA s otoka Visa, jedino profesionalno otočko kazalište u Republici Hrvatskoj.

Pendrekmen autorski je projekt dvojice genijalaca: Cvetina Aničića (redatelja, lutkara) i Ivana Lukića (glumca) koji su nakon godine dana rada stvorili Pendrekmena, lika koji je nadnaravan, a u svojoj nadnaravnosti jako sličan državnom sistemu.

Urnebesna komedija o klaunu policajcu koji se za potrebe zadatka može prerušiti u bilo koga i bilo što. Svaki građanin je sumnjiv i svi su krivi. On poznaje zakon bolje od svih. Nadređenih se boji, ali i oduševljava ih svojom hrabrošću. Njemu je želja za promaknućem najveća i još uvijek neostvarena. Pendrekmen je lik kojeg se ne zaboravlja. Rješenja, pa i ona najnevjerovatnija, samo izvlači iz rukava. Pendrekmen je brand.

Glumac Ivan Lukić oduševio je publiku svojom glumom i improvizacijama nadogradivši originalni tekst svojim viđenjem Belišća kao mjesta i ljudi u njemu.

Na kraju ove jednosatne komedije publika ga je nagradila velikim pljeskom i još jednom pokazala da zaista uživa u obnovljenom prostoru Centra za kulturu.

Tekst: Silvija Kifer
Foto: Tin Lacković

Ostavite komentar

Skip to content