Obilježen Svjetski dan Roma u Belišću

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Grad Belišće ima iznimnu vrijednost, 22 narodnosne skupine, među kojima se nalazi i romska nacionalna manjina. Značajan datum u povijesti jednog naroda, 8. travnja, Svjetski dan Roma na dostojanstven se način obilježava u našem gradu već cijeli niz godina.

Svjetski dan Roma u Belišću, u dogovoru s Vijećem romske nacionalne manjine grada Belišća, obilježen je ove godine iznimno 12. travnja, u Centru za kulturu Sigmund Romberg, svečanom proslavom i prigodnim umjetničko-glazbenim programom u izvedbi poznatog hrvatskog violista Maria Rucnera, Romskog kulturno-umjetničkog društva „Darda“ i romskog glazbenog sastava pod vodstvom Mire Nikolića. Program je vodila ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg Tea Kozina. Nakon glazbenog dijela programa, u Kazališnoj kavani otvorena je izložba fotografija „Ljudima ususret“, a druženje se nastavilo uz prigodan domjenak. Fotografije predstavljene na izložbi nastale su kao rezultat suradnje Fotokluba Valpovo i Udruge Roma grada Belišća-Valpovštine.

Među brojnim uvaženim gostima, uz saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i predsjednicu Saveza Roma „Kali Sara“ u Republici Hrvatskoj Suzanu Krčmar, bili su zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, predsjednik Vijeća Romske nacionalne manjine u Osječko-baranjskoj županiji Branko Petrović, predsjednik vijeća Romske nacionalne manjine općine Darda Branko Đurđević, članovi vijeća Romske nacionalne manjine grada Belišća i predsjednik vijeća Romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog te brojni predstavnici romske nacionalne manjine i drugi cijenjeni gosti.

Rečenicom: – Nebo, zemlja i kotač, zastava pod kojom nikad nisu vođeni ratovi, započeo je svoje obraćanje gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić. Istaknuo je kako se romska zajednica nerijetko susreće s diskriminacijom i marginalizacijom, da su predrasuda nebrojene, ali i da ih moramo mijenjati. S velikom zahvalnošću i ponosom istaknuo je izvrsnu suradnju sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem, krovnom Udrugom Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ i njezinom predsjednicom Suzanom Krčmar te predsjednikom vijeća Romske nacionalne manjine grada Belišća Mariom Balogom. Gradonačelnik je istaknuo kako je želja da jedan dio grada ili neko od gradskih obilježja ponese naziv 5. studeni, datum kada se u svijetu obilježava dan romskog jezika. S ponosom je najavio da će povodom obilježavanja Dana Grada, Gradskom vijeću grada Belišća, predložiti saborskog zastupnika Valjka Kajtazija za ovogodišnjeg dobitnika Javnog priznanja „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos sveukupnom društvenom životu romske nacionalne manjine na prodručju grada Belišća, odnosno za sveukupni društveni doprinos u unapređenju uvjeta života romske nacionalne manjine u potpunoj integraciji u sve sfere života lokalne društvene zajednice i promicanju interesa čovjeka kao čovjeka, a ne pripadnika romske nacionalne manjine.

U planu je osnivanje romskog kulturno-umjetničkog društva na području Belišća, koji će njegovati i na buduće naraštaje prenositi romsku tradiciju i običaje, a tom prigodom predstavljane su i narodne nošnje, koje je dizajnirala Suzana Koprivnjak Jugović, a izradio Krojački salon „Čipka“.

Prisutnima su se uz gradonačelnika Belišća Dinka Burića, obratili i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Branko Petrović, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, a izložbu fotografija “Ljudima ususret” povodom Svjetskog dana Roma predstavio je Dragan Milec.

Gradonačelniku Dinku Burić uručeno je Priznanja za doprinos u radu s romskom zajednicom koje dodjeljuje Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“.

Povijest i kultura Roma nas obogaćuju. Neizostavni su dijelovi povijesne baštine i nasljeđa našega Grada.

Tekst: Grad Belišće
Foto: Zaim Saljiji

Ostavite komentar

Skip to content