Izložba povijesti Slavonsko-podravske željeznice na kolodvoru u Osijeku

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Slavonija se može pohvaliti bogatom i dugom povješću željeznice. Prvi je vlak u Osijek stigao još 1870. godine pretprošloga stoljeća, a dolaskom obitelji Gutmann u Belišće, 1884. godine počela je i izgradnja takozvane Gutmannove pruge, koja je do 1907. godine Belišće povezala s Osijekom i Orahovicom.

U četvrtak, 5. listopada 2017. godine, u povodu Dana željezničara, na osječkom je željezničkom kolodvoru otvorena izložba fotografija i predmeta pod nazivom Slavonsko-podravska željeznica, koja svjedoči o životu i vremenu iz perioda njezinoga postojanja.

Cijelu izložbu čine dvije zasebne cjeline. Prva svjedoči o povijesti Gutmannove pruge, od njezine izgradnje do zatvaranja 1968. godine, dok je druga cjelina prikaz sadašnjega stanja postojećih i još uvijek sačuvanih željezničkih objekata duž 200 kilometara duge mreže Gutmannovih pruga od Osijeka do Voćina s odvojcima za Orahovicu, Slatinu i Slatinski Drenovac.

Inicijator postavljanja izložbe je Klub željezničarskih umirovljenika Osijek, koji postoji od 1924. godine, a čiji je predsjednik Zvonko Ćurak.

Za dio koji prikazuje stanje postojećih i još uvijek sačuvanih željezničkih objekata duž trase Gutmannove pruge zaslužan je Ivica Brusač iz Belišća. Ova izložba je dio izložbe koja je, u organizaciji Centra za kulturu Sigmund Romberg, postavljena 2014. godine u predvorju zgrade Gradske uprave u Belišću te 2015. godine u Zavičajnom muzeju u Slatini.

Izložba je otvorena do nedjelje, 8. listopada 2017. godine od 10 do 18 sati.

Tekst: Silvija Kifer

Ostavite komentar

Skip to content