Fantastična Vanna za otvorenje 42. Rombergovih glazbenih večeri

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U kulturnom životu Belišća, čija je tradicija stara gotovo kao i samo naselje, duboko je ukorijenjena glazbena manifestacija posvećena svjetski poznatom skladatelju Sigmundu Rombergu. Već 42. put u Belišću su, 2. studenog 2018. godine, otvorene Rombergove glazbene večeri koje i ove godine svakog petka u mjesecu studenom donose koncerte za svačiji ukus, a u organizaciji Centra za kulturu Sigmund Romberg Belišće i Amaterskog kazališta Belišće. 42. Rombergove glazbene večeri službeno je otvorila zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković, u ime organizatora prisutne je pozdravila ravnateljica Centra za kulturu Tea Kozina. Događaju je bio nazočan i zamjenik gradonačelnika Donjeg Miholjca Tomislav Brusač te voditelj marketinga tvrtke Bel-Press Belišće Renato Lukić, posrednik u organizaciji koncerta za otvorenje.

Otvorenje ovogodišnjih Rombergovih večeri ostat će u posebnom pamćenju jer su organizatori za publiku pripremili glazbeni spektakl dostojan puno većih sredina – koncert Ivane Vrdoljak Vanne uz instrumentalnu pratnju Miroslava Lesića Lesiquea na gitari i Gorana Kovačića na klaviru.

Vanna svojim posebnim, elegantnim i snažnim glasom i prepoznatljivim glazbenim opusom dugi niz godina obogaćuje hrvatsku glazbenu scenu. U dvosatnom koncertu, u belišćanskoj dvorani Centra za kulturu koja je za ovu prigodu bila premala, Vanna je izvela brojne hitove iz svoje bogate glazbene karijere, uključujući novije uspješnice poput “Izmiješane boje”, “Gdje počinje kraj” i “Najbolji ljudi”, za koju Vanna potpisuje tekst i glazbu, a osigurala joj je pobjedu na ovogodišnjem 65. Zagrebačkom festivalu. Izvanrednim vokalom, rasponom glasa, bojom i lakoćom izvedbe Vanna je publiku očarala svojim hitovima, a mnoge pjesme publika je s umjetnicom izvodila u glas. Vanna nije zaobišla ni najpoznatije dance hitove iz devedesetih godina s kojima se proslavila kao članica grupe ET, poput “Ja ti priznajem”, “Da ti nisam bila dovoljna” i neizostavan hit “Tek je 12 sati”. U Vanninoj karijeri mnogi su uspjesi, priznanja i nagrade. Među ostalim, godine 2001. predstavljala je Hrvatsku na natjecanju za pjesmu Eurovizije na kojem je osvojila deseto mjesto. Porine za najbolju žensku vokalnu izvedbu osvojila je 1999. i 2000. godine. Vanna, poznata kao pjevačica zagrebačkog dance sastava ET, kao i po uspješnoj solo karijeri, za Belišće je pripremila vrhunsku glazbenu poslasticu koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Fantastičnoj atmosferi uvelike su doprinijeli i prateći glazbenici – Miro Lesić, gitarist, skladatelj i glazbeni producent, koji zadnjih 25 godina profesionalno radi i surađuje s većinom najeminentnijih hrvatskih izvođača, a stalni je član postave HRT benda, te Goran Kovačić, prijanist, aranžer i glazbeni producent, iznimno kreativan i kvalitetan glazbenik. Poseban začin koncertu dvojica su glazbenika dali i uvevši publiku u glazbeni događaj dvjema skladbama Sigmunda Romberga – “Lover, come back to me” i “Softly as in a morning sunrise” čime su na svoj način odali priznanje velikom svjetskom skladatelju po kome ova manifestacija, ali i belišćanska ustanova u kulturi, nosi ime.

Sigmund Romberg, središnja figura manifestacije, te osoba čije ime nosi belišćanski Centar za kulturu, bio je iznimno talentiran skladatelj koji je prije 130 godina kao jednogodišnji dječak doselio s roditeljima u Belišće, gdje je proveo sretno djetinjstvo i mladost. Romberg, koji je svoju glazbenu karijeru izgradio u SAD-u, sa svojim fascinantnim glazbenim opusom od više od 900 skladbi zasluženo je zauzeo mjesto među svjetskim priznatim glazbenicima te postao jedan od najpoznatijih skladatelja operetne i filmske glazbe prve polovine 20. stoljeća. Kao uvertira manifestaciji Sigmundu Rombergu u čast, ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg Tea Kozina, tajnica Amaterskog kazališta Belišće Ana Šikić i voditelj Zabavnog orkestra Amaterskog kazlišta Belišće Zvonimir Iveković položili su cvijeće pred spomen pločom na mjestu gdje se nekada nalazila kuća u kojoj je, s roditeljima Adamom i Clarom Rosenberg, živio Sigmund Romberg.

Osim vrhunskim koncertom “Vanna acoustic”, 42. Rombergove glazbene večeri obogatit će kulturni život Belišća još trima prepoznatljivim i kvalitetnim glazbenim programima iz produkcije Amaterskog kazališta Belišće. Publika će imati priliku uživati u koncertu prvih električnih sastava s našeg područja “Zlatni dečki električnih nota” 9. studenog, natjecanju pjevača amatera “Belišćanski superglas” 16. studenog te u Večeri mjuzikla 23. studenog. Svi programi započinju u 20 sati, a cijena ulaznice je 15 kuna.

Foto: Darko Jančikić/Tin Lacković

Ostavite komentar

Skip to content