Diletantsko kazalište Pentravci prvi put u Belišću na dramskom Memorijalu

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U petak, 5. travnja 2019. godine, nastavio se program tradicionalnog 41. Memorijala Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje u organizaciji Amaterskog kazališta Belišće i Centra za kulturu Sigmund Romberg. Na Memorijalu posvećenom dvojici belišćanskih dramskih velikana po prvi put gostovalo je Diletantsko kazalište Pentravci iz Zagreba.

Kazališna grupa, sastavljena od planinara Planinarskog društva Grafičar, kasnije nazvana Diletantsko kazalište Pentravci, počela je djelovati na prijelazu 1987./88. tako što je za planinare u planinarskim domovima izvodila kratke jednočinke, komedije, svog kućnog pisca Vjekoslava Dominija. Prva cjelovečernja kazališna predstava Vjekoslava Dominija “Miš u brašnu” praizvedena je 1990., a od 1995. grupa radi pri Centru za kulturu Trešnjevka.

Navedeni autor, napisao je i komediju “Ti si moj najdraži teret” koju su u Belišću vješto odigrali Snježana Drkulec kao frizerka Žuna, Nikola Kuzmičić kao njen suprug, bankovni službenik Blaž i Igor Mikulčić kao dostavljač, dok je redatelj komedije Branko Mikac. Brojna publika imala je priliku “ući” u dnevnu sobu para iza kojeg je trideset godina braka te svjedočiti svim problemima i brojnim osjećajima partnera, uz neizostavne komične, ali životne situacije.

Prvo gostovanje Pentravaca u Belišću tek je početak nove suradnje između dvaju amaterskih kazališta, a upravo ovaj dramski Memorijal odlična je platforma za popularizaciju dramskog amaterizma te za uspostavljanje novih i vrijednih suradnji. 41. Memorijal završava 12. travnja svečanom premijerom predstave “Ministrov sin” u izvedbi Dramskog ansambla odraslih Amaterskog kazališta Belišće, a pod redateljskom palicom Ivice Koprivnjaka.

Foto: Darko Jančikić

Ostavite komentar

Skip to content