Dani makedonske kulture

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U sklopu „Belišćanske zlatne jeseni“ 20. rujna 2015. godine započeli su Dani makedonske kulture koje je svojom nazočnošću uveličala makedonska veleposlanica njena ekselencija Daniela Karagjozoska. Bogat program započeo je u Gradskoj vijećnici Grada Belišća gdje je veleposlanica održala radni susret s gospodarstvenicima s područja grada Belišća uz nazočnost gradonačelnika Grada Belišća Dinka Burića i župana Osječko-baranjske županije doktora Vladimira Šišljagića. Među brojnim uzvanicima, na prezentaciji su bili i saborska zastupnica Marija Ilić, zamjenici gradonačelnika Ljerka Vučković i Domagoj Varžić te voditeljica Turističke zajednice grada Belišća Janja Čeliković i voditelj Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Antonio Sobol. Veleposlanica je govorila o gospodarskim i turističkim potencijalima Republike Makedonije te o mogućnostima suradnje dviju zemalja.

Dani makedonske kulture nastavili su se u Centru za kulturu Sigmund Romberg, odnosno u Kazališnoj kavani, gdje je dugogodišnja sveučilišna profesorica i pijanistica Jagoda Treneska Cvetičanin održala prezentaciju svoje knjige „40 godina u znaku povezivanja i klavirskog mozaika“. U svojoj autobiografiji autorica je vrlo temeljito i otvoreno progovorila o svome poslovnom i privatnom životu, uz neizostavan spoj svojih dviju domovina, Hrvatske i Makedonije. Nakon prezentacije, otvorena je izložba starih makedonskih razglednica i rukotvorina uz prezentaciju bogate gastro ponude makedonske kuhinje koju su pripremili članovi Makednoskog kulturnog društva „Braća Miladinovci“.

Vrhunac Dana makedonske kulture bio je koncert MKD-a „Braća Miladinovci“ iz Osijeka koje se predstavilo kroz makedonsku pjesmu i ples, a program je vodila ravnateljica Centra za kulturu Silvija Kifer. Gost večeri bila je Milka Mađarić koja je na završetku koncerta podignula publiku na noge te su svi zaplesali tradicionalni makedonski ples oro uz poznatu skladbu „Makedonsko devojče“.

Foto: Tin Lacković

Ostavite komentar

Skip to content