Centar za kulturu Sigmund Romberg ugostio 180 vrhunskih tamburaša

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U subotu, 3. lipnja 2017. godine, belišćanska publika imala je priliku, nakon nekoliko godina, ponovno uživati u zvucima tambure 7 vrhunskih tamburaških orkestara, u sklopu ovogodišnjeg jubilarnog 40. međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe, koji se odvijao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, dok je Centar za kulturu Sigmund Romberg bio suorganizator i domaćin jedne od večeri.

Na samom početku koncerta predsjednik Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku, Krešimir Račić, uručio je zamjenici gradonačelnika Ljerki Vučković i ravnateljici Centra za kulturu Silviji Kifer, zahvalnice i licitarsku tamburu za doprinos u realizaciji ovogodišnjeg  festivala.

Nastupili su: TO Varaždinske glazbene udruge, TO KUD-a “Dragutin Domjanić” Adamovec, TO KUD-a Bistra, TO KUEU “Kaj” iz Zlatar Bistrice, TO KUU “Zvon” župne zajednice Mala Subotica, TO Tamburaškg društva “Gaj” Zagreb i u revijalnom dijelu TO KUD-a Mihovljan. Vokalni solisti bili su: Blanka Tkalčić, Danijela Varga, Tino Jelenić, Ksenija Erker i Mihael Cobović, te ženski vokalni ansambl KUD-a “Dragutin Domjanić” i muški pjevački zbor “Bistrani”. Program je vodila glumica Vlasta Ramljak.

Osim u Belišću, dvije festivalske večeri održane su u Osijeku i jedna u Valpovu. U četiri se večeri publici predstavilo 28 tamburaških ansambala iz Hrvatske, Vojvodine, Srbije te Bosne i Hercegovine, s ukupno 700 glazbenica i glazbenika svih generacija koji muziciraju na umjetničkoj tamburi. Sve izvedbe pratio je i vrednovao ocjenjivački sud u sastavu: maestro Siniša Leopold, maestro Zdravko Šljivac, prof. Sanja Drakulić i prof. Franjo Batorek.

Kako je svima njima tambura i tamburaška glazba vječna ljubav i nadahnuće te neprolazna vrijednost za očekivati je da će Grad Belišće i u sljedećoj godini imati priliku i privilegiju biti domaćinom jedne večeri festivala te stati uz bok Osijeku – kao europskoj i hrvatskoj prijestolnici tamburaške glazbe.

Tekst: Silvija Kifer
Foto: Tin Lacković

Ostavite komentar

Skip to content