IN MEMORIAM: Ivica Koprivnjak (16. listopada 1950. – 24. listopada 2022.)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

IVICA KOPRIVNJAK, dugogodišnji vokalni solist, redatelj, scenograf i glumac u dramskom ansamblu i bivši predsjednik Amaterskog kazališta Belišće, preminuo je nakon teške bolesti noćas, 24. listopada 2022. godine u KBC Osijek. Rođen je u Valpovu 16. listopada 1950. godine, a ubrzo dolazi u Belišće gdje provodi cijeli životni vijek. Nakon završene škole u Belišću radi kao pekar prvo u Osijeku, a zatim u Valpovačkom kombinatu “Đuro Salaj”. Godine 1973. oženio se suprugom Verom i otac je sinova Maria i Zorana.

U rad Kazališta uključio se 1966.g. kao vokalni solist, a u rad dramskog ansambla ulazi igrom slučaja 1976.g. u drami Zemlja je život, dijelom kao solist, a dijelom i kao glumac. Redovito je uz glumu i dalje nastupao kao vokalni solist sa Zabavnim i Tamburaškim orkestrom Amaterskog kazališta.

Već slijedeće godine povjerena mu je glavna muška uloga u predstavi Teštament. Slijede predstave: Đuka Begović, Jalnuševčani, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Pop Ćira i pop Spira, Beograd nekad i sad, Punjena ptica, Izbiračica… Za ulogu u predstavi Vjenčanica 1991.g. nagrađen je na Smotri dramskih amatera Slavonije i Baranje. Predstava se plasirala na Festival dramskih amatera Hrvatske, koji je održan u Varaždinu, gdje dobiva priznanje za režiju od strane Hrvatskog sabora kulture iz Zagreba. Godine 2014. na Festivalu dramskih amatera u Slavonskom Brodu, prema odluci stručnog suda, dobiva nagradu za najbolju mušku ulogu u monodrami Đuka Begović i za scenografiju predstave Ljubavni ultimatum starog gospodina. Iste godine Hrvatski sabor kulture dodjeljuje mu Dijamantnu plaketu za doprinos kazališnom amaterizmu.

Dobivao je mnoge nagrade za glumu, režiju i scenografiju, a od grada Belišća i Plaketu Grb grada Belišća 2001. godine. Godine 2019. dobiva Nagradu za životno djelo Saveza amaterskih kazališta Slavonije i Baranje. Iako je gotovo nemoguće nabrojati sve vrijedne nagrade, najviše ih je dobio za njegovu ulogu života – ulogu Đuke Begovića. Nakon Fabijana Šovagovića i Ive Gregurevića, naš Ivica bio je jedini autentični Đuka Begović. Igrao je tako snažno da je publika znala zaplakati za vrijeme monodrame. U Belišću je 10. rujna 2021. godine u sklopu Belišćanske zlatne jeseni na Bazenu u Belišću izveo monodramu Đuka Begović uz velebnu scenografiju i tamburaše te primio nagradu za 55 godina amaterskog rada. Glumio je i pjevao doslovno do kraja života, a posljednji put je nastupio kao Đuka Begović na Ljetu Valpovačkom 22. lipnja 2022. godine i oduševio publiku u dvorcu Prandau-Normann.

Pored svih velikih uloga, pjesama i nagrada, najviše ćemo ga pamtiti kao dobrog i skromnog čovjeka i prijatelja koji je volio svoje kazalište iznad svega i bio spreman prihvatiti bilo koji posao i ulogu koja je bila potrebna i biti primjer i poticaj svim ostalim glumcima, pjevačima, glazbenicima i svim ljudima dobre volje.

Ostavite komentar

Skip to content