IN MEMORIAM: ANTUN BUČANAC – TONIKA (31. svibnja 1941. – 13. ožujka 2021.)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Antun Tonika Bučanac svojim je životom obilježio ovu našu sredinu dobrotom, glazbom, znanjem i ljubavlju, a mnoge generacije nas, njegovih učenika i malih pjevača odgojio i usmjerio u život. Dao je puni smisao pozivu koji se zove – učitelj. Učitelj u školi, učitelj u zboru, učitelj čak i na ulici pazeći na sve nas. Tom je pozivu bio vjeran cijeli život. Svi mi Belišćani koji danas pjevamo, profesionalno ili amaterski, baš svi smo bili kod njega u zboru u prvim razredima osnovne škole i u zboru prvi put javno nastupili pjevajući. I još mnogo puta i to bez straha, jer nas je učitelj dobro pripremio za nastup, kako u zboru tako i solistički. On nas je prvi učio kako se drži mikrofon.

Bio je aktivan u Amaterskom kazalištu od samih početaka djelovanja Zabavnog orkestra 1959. godine, čiji je bio i glazbeni voditelj dugi niz godina, odmah nakon maestra Antuna Lulića. Mnogo godina vodio je dječje zborove i skladao pjesme za djecu i svoje Belišće. Svi dobro znamo njegove pjesme o Belišću koje je uvijek toliko volio i kroz stihove i melodije dočarao. Skladao je i pjesme za Dramski ansambl Amaterskog kazališta za predstave i mjuzikle.

Uoči Domovinskog rata 1990. godine obilježio je 30 godina svojeg glazbenog stvaralaštva dječjim festivalom Djeca Belišća pjevaju sa 16 svojih skladbi i zborom u kojem je pjevalo oko 120 djece. U povodu 40 godina Tonikinog glazbenog rada 2000. godine snimljena je kazeta Djeca, pjesma i gitara sa 13 njegovih skladbi i zborom od oko 70 djece.

Njegove skladbe snima i emitira zagrebačka i slavonska televizija, a 2001. godine učenica Ana Strugačevac u Kristalnoj dvorani u Opatiji izvela je Tonikinu pjesmu Tata i mama se vole. Za 120 godina grada Belišća 2003. godine, gradsko Poglavarstvo izdaje CD i kazetu Moje je srce u Belišću, a promocija je održana u prepunoj kino dvorani u Belišću u organizaciji Grada Belišća i Turističke zajednice grada Belišća. Tonikinih 14 melodija pjevali su solisti Amaterskog kazališta Belišće uz pratnju dječjeg zbora.

Za svoju bogatu glazbenu i skladateljsku djelatnost Tonika je za Dan grada Belišća 1. svibnja 2003. godine primio nagradu Grb grada Belišća. Godine 2006. odlazi u mirovinu, ali i dalje aktivno vodi dječji zbor i sklada. Sa dječjim zborom nastupio je na prvom božićnom koncertu Tiha noć u Belišću koji je vodio Branko Uvodić u župnoj crkvi u prosincu 2014. godine.

Savjet mladih grada Belišća u njegovu čast upriličuje svečani koncert njegovih skladbi u svibnju 2016. godine u Centru za kulturu Sigmund Romberg pod nazivom I moje je srce u Belišću gdje nastupaju njegovi solisti Amaterskog kazališta uz pratnju Zabavnog orkestra. Otvoren je i youtube kanal Savjeta mladih s njegovim pjesmama.

Dobitnik je javnog priznanja Plaketa za životno djelo „Zlatni list“ 2019. godine za cjelokupni stvaralački put i izuzetna ostvarenja na području prosvjete i kulture te doprinos sveukupnom društvenom životu Grada Belišća.

Na svečanom programu 43. Rombergovih glazbenih večeri 2019. godine 60 dijamantnih godina dobitnik je Plakete za izniman doprinos pri utemeljenju Zabavnog orkestra Amaterskog kazališta. Nažalost, već tada mu zdravstveno stanje nije dopuštalo da je dođe primiti.

Dragi naš Tonika, pamtit ćemo te uvijek i živjeti sve ono čemu si nas poučio. Od srca ti hvala na svemu!

Tekst: Zvonimir Iveković

Ostavite komentar

Skip to content